Garnek do gotowania na parze – czy można w nim przyrządzić wszystkie potrawy?

Skoro namawiamy Was od kilku ostatnich postów do gotowania na parze, z pewnością zastanawiacie się, czy taki sposób gotowania można wykorzystać we wszystkich sytuajach, Owszem, nie usmażycie w takim garnku klasycznego, chrupiącego i jednocześnie niezwykle kalorycznego schabowego, ale możecie zawsze przygotować tak samo doprawiony (oczywiście bez bułki i jajka) schab parowany w garnku.

Wbrew powszechnym opiniom

Szukając informacji na temat gotowania na parze, z pewnością naczytaliście się opinii, że większości potraw nie da się przygotować w ten sposób, co oznacza, że garnek do gotowania na parze jest tylko zbędnym wydatkiem. Dziś chcemy zdementować te informacje. Zaufajcie nam – praktycznie wszystko da się przygotować w garnku, który pozwala gotować na parze. Trzeba tylko odrobinę chęci. Jedyne z czym możecie mieć problem to grzyby. Je faktycznie trzeba gotować, ponieważ zawierają w sobie dużo wody.

Wracając jednak do pary – jej dobroczynne właściwości można wykorzystać na wiele sposobów. Trzeba tylko stosować się do kilku podstawowych zasad, pozwalających przygotować przepyszne dania, którymi będzie zajadała się cała rodzina.

Kiedy zdecydujecie się na gotowanie na parze, nalejcie do czasy garnka tyle wody, aby ta nie dotykała gotującego się na sitku jedzenia. Musicie pamiętać, aby była to ilość, która sprawi, że sitko będzie nad wodą minimum 2,5 cm. Jeśli parujecie np. warzywa, wstawcie minimalną ilość wody, ponieważ te “robią się” szybko. Nie ma zatem obaw, że z garnka wygotuje się woda i ten się przypali.

Post Author: Angela Kusto