Co wziąć pod uwagę wybierając garnek do gotowania na parze? – część I

Wiele ich na rynku, nic zatem dziwnego, że wiele osób zastanawia się, jakie parametry powinien mieć idealny garnek do gotowanie na parze. Dziś, aby rozwiać wszelkie wątpliwości, poruszmy ten temat. Mamy nadzieje, że to, co mamy Wam do powiedzenia sprawi, że już nigdy nie będziecie mieć wątpliwości, który garnek wybrać.

Przemyśl dobrze swój wybór

Nie ulega wątpliwości, że każdy zakup, nawet najdrobniejszy, powinien być dobrze przemyślany. Garnek do gotowania na parze to coś, czego będziemy używać do przygotowywania potraw dla siebie i naszej rodziny. Wybierzmy zatem taki, który nie tylko będzie spełniał nasze wymagania, ale również będzie bezpieczny dla zdrowia. Mając to na uwadze, pierwszą rzeczą, na którą koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę jest materiał, z którego został wykonany garnek. Należy bowiem mieć na uwadze, że gotowanie na parze rządzi się swoimi prawami i dobrze byłoby,aby jedzenie nie przywierało do sitka. Tak niestety dzieje się w garnkach, które pokryte zostały emalią. Z kolei te, które wykonano ze szkła lub ceramiki mogą szybko ulec uszkodzeniu. Wydaje się zatem, że najlepszym wyborem będzie garnek, który został wykonany ze stali nierdzewnej.

Kolejną rzeczą, nad którą warto się zastanowić jest fakt, czy wybrać garnek z jednym poziomem parowania, czy z wieloma. Wszystko zależy od tego, jakim budżetem operujemy, jak również od tego, jak duża jest nasza rodzina i czy chcemy przygotować cały posiłek za jednym nastawieniem garnka.

Post Author: Angela Kusto