Czy garnek ceramiczny ma jakieś wady?

Zapewne zauważyliście, że w każdym artykule podkreślamy zalety, jakie posiada duży garnek ceramiczny. Niektórzy pewnie zastanawiają się, czy robimy to celowo, czy może naczynia pokryte powłoką ceramiczną nie mają wad. Spieszymy donieść, że tak naprawdę można powiedzieć, że prawie nie mają. Napisaliśmy prawie, bo na siłę doszukaliśmy się dwóch, o których dzisiaj opowiemy. Zanim jednak to nastąpi, dla porównania, zestawimy dodatkowo wszystkie zalety, jakie można wymienić, mówiąc o naczyniach ceramicznych.

To ile tych zalet jest?

Mówiąc o zaletach, należy pamiętać, że naczynia wykonano z materiałów, które są przyjazne nie tylko dla zdrowia ludzkiego, ale również dla środowiska naturalnego. Kupując zatem garnek ceramiczny, masz pewność, że dbasz o środowisko naturalne. A jeśli o zdrowie chodzi – w naczyniach ceramicznych z powodzeniem można przygotować potrawy, które dobroczynnie wpłyną na nasze zdrowie i sylwetkę. Okazuje się bowiem, że we wspomnianych garnkach można gotować praktycznie bez użycia tłuszczu. Co więcej, powłoka ceramiczna sprawia, że posiłki zawierają w sobie o wiele więcej witamin i minerałów. 

Przyszedł czas na wady

Choć szukaliśmy długo i namiętnie, niestety musimy Was zmartwić, na siłę znaleźliśmy dwie wady garnków ceramicznych. Po pierwsze są cięższe, niż te wykonane ze stali nierdzewnej, czy innego tworzywa. Po drugie cena – nie da się ukryć, że garnki, które wykonane są w całości z wysokiej jakości ceramiki kosztują znacznie więcej, niż inne tego typu naczynia. 

Post Author: Jacek Kliment